Jak si vyrovnáváte dluhy ze společných nákupů na dovolených?

Jedete s přáteli na týden na dovolenou autem, takže jeden z vás zaplatil naftu, druhý zaplatil za společný nákup jídla, pak někdo platil ubytování v chatkách pro více lidí, atd atd… Po týdnu je závěřečné vyrovnávání dluhů z pravidla peklo, znáte to. Vytahují se paragony, vyškrtávají se ze společného nákupu položky, které si někdo koupil jen pro sebe a ve finále nastane zmatek, když si mezi sebou předáváte drobné.

David Vávra přesně na toto řešení vytvořil aplikaci do telefonu. Jmenuje se Dlužníček, zapisujete do něj nákupy a u každého uvedete, kdo z party jej platil a seznam lidí, kteří z něho měli užitek.


Dluznicek1 Dluznicek2 Dluznicek3

Na konci pak dostanete seznam vzájemných dluhů, které si mezi sebou máte vyrovnat – ten buď vyrovnáte ihned, nebo připraví hromadný e-mail všem dlužníkům. Je to tak jednoduché, jak to zní.

A to není vše, seznam nákupů můžete sdílet mezi telefony, takže položky může kdokoliv přidávat, nebo v něm opravovat chyby. Neustále si tak vidíte pod ruce a nevznikají zbytečně nejasnosti.

Dluhy jsou minimalizované, takže už se nestane, že by peníze kolovaly z ruky do ruky, všechny cesty peněz aplikace propočítá sama. Pokud například Aleš dluží Blance 500 Kč a přitom Blanka dluží Davidovi taky 500 Kč, tak rovnou Aleš dá peníze Davidovi bez toho aby prošly rukama Blanky – proč taky?

Moje prateta – budiž jí země lehká – platila každý měsíc nájem 5000 Kč a z toho jsme jí jako rodina 3500 Kč přispívali. Účet v bance neměla a tak aby neplatila raketu za složenku na poště, platil jsem jí nájem ze svého účtu. Řekli byste, že mi dá 1500 Kč a tím to bude vyrovnané, že?

Ne tak prateta – ta každý měsíc přinesla 5000, rozložila je na stůl, my museli položit na stůl 3500 a hromádky jsme si vyměnili a pak jsem zadal příkaz v bankovním internetovnictví.

Tolik veselá historka ze života naší podařené rodinky, ale teď zpět k aplikaci.

Dluhy si můžete vyrovnávat v průběhu dovolené, i s tím aplikace počítá, stačí dluh označit za zaplacený.

V praxi jsem narazil jeden zásadní postřeh: Aplikace je vhodná pouze v partě poctivých přátel. Aplikace nijak nekontroluje, zda si někdo úmyslně přihazuje falešné dluhy, nebo ty existující neupravuje za účelem svého obohacení – musíte si vzájemně věřit.

Proč o tom píšu? Je to jedna z nejlepších aplikací v mém telefonu, dozvěděl jsem se o ní víceméně náhodou a nikdo z mých přátel ji dosud neznal. Nemá nikde výraznou reklamu a přitom si ji zaslouží víc, než stovka nablblých mobilních her, jejiž reklamy jsou po celém Marketu.

Tak stahujte a užívejte: http://www.settleup.info/