Co mě stojí domácí spotřebiče

Nejsem zrovna velký fanoušek úplného vypínání spotřebičů v domácnosti. Počítač nevypínám vůbec, televize zůstává v standy-by režimu (vypnutá, ale svítí kontrolka), tiskárna, reproduktory, routery, USB hub, mikrovlnka, nabíječky telefonu – to vše je neustále zapojeno do sítě, i když se to právě nepoužívá.

Cena spotřebované elektřiny mě nikdy moc netrápila, ale taky nikdy nebyla vidět, protože se ztrácela v celkové spotřebě bytu. Nyní mi ale Kolda půjčil měřák spotřebičů a ještě týž den jsem oběhl všechny zapojené zásuvky v bytě. Některá čísla mě opravdu překvapila.

PC

Tak třeba počítač. Je to starší kousek, Pentium D, v roce 2005 jsem ho sestavil, nainstaloval Windows a od té doby běží. Nonstop. Ukázalo se, že se spotřebou 300 W propálí zhruba 4 000 Kč ročně, tedy přibližně třetinu celkové spotřeby mé domácnosti. A to je prosím měřená jen skříň, bez monitoru a dalších komponent.

Novější PC, All-in-one s procesorem i5 má za podobných podmínek poloviční spotřebu a to včetně vestavěného monitoru.

Asi největším překvapením byl MacBook Air s procesorem i7, který za podobných podmínek spotřebovává pouhou desetinu energie proti starému PC. Dokonce má chvílemi menší odběr za provozu, než uspané staré PC. Pokud uvažuji poměr náklady/výkon, dává smysl starý počítač prodat za zbytkovou cenu a nezbytná data přesunout do cloudu nebo na levnou VPS.
Pozn.: U MacBooku hodnotím pouze spotřebu po úplném nabití baterie.

Nula od nuly pojde

Měřící přístroj bohužel nezachytí spaotřebu menší než 4 W, takže některé spotřebiče nebylo možno vůbec zkontrolovat – nicméně i tak lze dovodit, že pak roční náklady na jeho provoz budou menší než 135 Kč, což osobně považuji za zanedbatelnou částku.

Spotřebiče s minimální spotřebou:

  • Nezapojené nabíječky na telefony (Samsung, LG i nějaké čínské šméča),
  • Mikrovlnka ve stand-by (pouze zobrazuje hodiny),
  • Reproduktory k PC,
  • USB hub,
  • Router, switch,
  • Monitory ve stand-by,
  • LED lampička z IKEA

Zkusil jsem k měřáku zapojit současně 5 nabíječek na mobil „na prázdno“ a spotřeba byla stále < 4 W, což jsem očekával, protože nejsou vyrobeny z transformátorů, ale ze spínaných zdrojů, takže v malých odběrech umí být velmi efektivní.

Samozřejmě nemá smysl bezhlavě osadit všechny zásuvky nabíječkama a všechno nechávat zapnuté. Každý si sám musí posoudit, jestli mu stojí za cca 10 Kč měsíčně to pohodlí, že na stole má živý drát, ke kterému může připojit mobil, aniž by se musel ohýbat pod stůl a připojovat nabíječku do zdi. Nebo, že televizi lze kdykoliv zapnout dálkovým ovladačem, že na telefonu má neustále domácí WiFi, atd.

Žrouti

Běžící počítač si na sebe vydělá – tedy alespoň u mě tomu tak do nedávna tak bylo, protože pracoval jako hosting pro malé weby kamarádů, známých a mně poskytoval data přes internet, ať už jsem byl kdekoliv.

Nicméně taková tiskárna, která v klidu spotřebovává zhruba 18 W, tedy asi 600 Kč ročně, není žádoucí, zvláště pokud tisknu nanejvýš dvakrát měsíčně.

Data sheet

Detailní přehled naměřených hodnot je zveřejněný v tabulce Náklady na provoz spotřebičů a to včetně výpočtů.

Data i nadále postupně sbírám a budu je postupně doplňovat do tabulky i do toho článku.