Vsetínský Barcamp ve Zlíně

Bylo mi jasné, že srovnávat se s loňským ostravským Barcampem, který se mimořádně vydařil, bude velmi obtížné pro všechny další ročníky. Přesto Vsetínský Barcamp ve Zlíně dokázal zaujmout a i přes drobné nešvary jsem nakonec odjel nadšený!

Baťův institut 14|15

Prostory pro Barcamp jak stvořené. Nádherná nová budova zlínského muzea si touhle akcí udělala dobré jméno a dokázala zaujmout. Mrzí mě, že jsme se nakonec nestihli v otevírací době podívat do expozic v ostatních sálech. Prošel jsem si webové stránky institutu a zřejmě jsme o hodně přišli. No, prý příští rok organizátoři počítají s dalším zlínským Barcampem, tak je na co se těšit. Tou dobou už snad probublají budovy i do map a navigací, tak nebude problém s objednáním jídla na Dámejídlo.cz (systém adresu neznal) a nebude třeba řidiče navigovat — už se nestane, že pražák přijede z Plzně do Zlína a pak radí zlínskému řidiči, kudy jezdit po Zlíně.

Pokračování textu Vsetínský Barcamp ve Zlíně

Jak řešit obtěžování naháněči z Broker Consulting

Logo Broker ConsultingPoradci společnosti Broker Consulting otravují lidi telefonáty, kterými se snaží získat další klienty, jimž by mohli zajistit „finanční poradenství“. Jejich jednání ale rozhodně není v pořádku a mě už přetekla míra trpělivosti. Závěrem uvádím i návod, jak se bránit, pokud Vás naháněči Broker Consulting budou obtěžovat.

Minulý týden jsem publikoval článek o neúčelnosti Zlatých stránek. A nebylo to jen tak. Od začátku toho týdne mi totiž každý volal volali otravové s rozmanitou škálou nepotřebných služeb a výher.

Broker Consulting patřil mezi jednoznačně nejotravnější, jeho zástupci volali na můj telefon i několikrát denně, pokaždé někdo jiný. Podobně rozmanitý byl i úvodní monolog, kterým se pokoušeli upoutat moji pozornost, abych je neodmítl hned mezi dveřmi: „Tady XY ze společnosti Broker Consulting, volám Vám ohledně Vaší smlouvy na penzijní připojištění, potřebovala bych zkontrolovat, zda je v pořádku…“, „…dostala jsem Vás na starosti, abych se ujistila, že Vaše smlouva…“, „…mám tu u Vás poznámku, že jsme se na dnešek domluvili…“, „…chtěl bych se ujistit, že náš zaměstnanec XY Vám předal v pořádku smlouvu…“.

Musím upozornit, že s touto podařenou společností nemám a nikdy jsem žádnou smlouvu neměl. Obchodníci Broker Consulting ale nemají problém mi zpříma nalhat cokoliv, jen abych uvěřil zdánlivé důležitosti hovoru a nechal se nalákat na špek.
Pokračování textu Jak řešit obtěžování naháněči z Broker Consulting

Tesco, Clubcard a Home Credit – na co si dát pozor

V minulém díle článku jsem popsal kreditní kartu Tesco Clubcard od Home Creditu a zdlouhavý proces jejího získání.

Po několika měsících používání jsem shromáždil několik problémů, které se s kartou úzce pojí. Pokud o kartě uvažujete, určitě si článek přečtěte.

Lidský faktor – pokladní

Pro mě osobně bylo největší motivací zdvojené získání Clubcard bodů. Pro to je ale potřeba, aby se při nákupu načetl čárový kód na kartě a zároveň byl nákup touto kartou zaplacen.

Pokladním to ale nikdo neřekl. Většina z nich ani netuší, že něco takového existuje. Naprosto všechny pokladní (a to opravdu všechny) kartu chápou jako platební, ale nenačtou vám čárový kód Clubcard (přicházíte tím o body). Musel jsem se naučit důrazně na to upozorňovat a důsledně na tom trvat. Pokračování textu Tesco, Clubcard a Home Credit – na co si dát pozor

Tesco, Clubcard a Home Credit – moje zkušenost

Toto není reklamní text, ale upozornění pro zájemce o službu, aby věděli, co mají očekávat.

Obchodní řetězec Tesco má svůj věrnostní program pro zákazníky nazvaný Clubcard, kdy nákupy sbíráte body, za které jsou pak určité výhody. Postup je klasický – plastová kartička s kódem, který při nákupu předkládáte pokladní.

Před několika měsíci mne v Tescu oslovila slečna s nabídkou kreditní karty Clubcard, tedy rozšíření standardní klubové karty o platební možnosti. Je to přesně ten případ, kdy vám v hlavě začne znít poplach: „bacha, nepodepisovat, tohle bude průser!“. Přirozená podezřívavost mě donutila si vyhledat na webu smluvní podmínky služby a hledal jsem, kde je zrada.

Nejsem právník, ale kromě rozhodčí doložky (která je už tak dobrý důvod takovou smlouvu neuzavřít) byly podmínky poměrně jasné a přijatelné. Kupodivu. Pokračování textu Tesco, Clubcard a Home Credit – moje zkušenost

České energetické centrum – časté otázky

Článek České energetické centrum – Jak odstoupit od smlouvy vydaný před dvěma měsíci se těší velké popularitě. Za tu dobu vyvstalo několik podstatných otázek, které se opakovaně objevují v komentářích a také mi je posíláte na e-mail. Velmi se omlouvám těm, kteří se odpovědi nedočkali, dotazů je opravdu hodně a není v mých silách každému jednotlivě odpovídat.

Abych ale trochu pomohl, níže uvádím seznam vašich častých dotazů: Pokračování textu České energetické centrum – časté otázky

Jak jsem řídil opilý

Nesouhlasím s tvrzením „dám si jedno malý pivko, za půl hodinky budu v cajku“ a ze zásady prostě nepiju, když řídím.

Jednou jsem přesto sedl do za volant pěkně na šrot. Bylo to před pár lety,  začínal jsem bydlet v Pardubicích – Svítkově. Toho večera přišla nečekaná návštěva původem z dalekých krajů (BTW: chtělo by to někdy zopakovat, jestli to čtete :) ), slovo dalo slovo a ani si nepamatuji, jak jsem se dostal do postele.

Druhý den ráno na mě budík přes hodinu pokřikoval, první myšlenka po probuzení byla „Kruci jdu pozdě!“. Rychle jsem se oblékl a vyrazil jsem autem do města. Stres ze zpoždění a pořádné okno mi úplně zakryly vzpomínku na předchozí večer.

Jel jsem opilý a nevěděl jsem to. Pokračování textu Jak jsem řídil opilý

České energetické centrum – jak odstoupit od smlouvy

Upozornění: Článek byl přesunut na nový web www.odstoupení.cz.

Dobrý den, přišla jsem Vám zlevnit elektřinu a plyn.“, s takovou úvodní větou v současné době desítky obchodních zástupců Českého energetického Centra obcházejí pražské byty.

Vydávají se za zaměstnance PRE a PP, popřípadě svůj skutečný původ tak nějak mlčky nesdělí a zákazníka cíleně nechají v omylu, že zastupují úplně jinou společnost. Pokračování textu České energetické centrum – jak odstoupit od smlouvy

Máte už svého psychopata?

Já ano. Je to 21-letý mladík z Pardubic, který si říká Chandler, později vystupující pod nickem Luke189 a v posledních letech známý rovněž jako Luke Bend.

Upozornění: Po dohodě s právním zástupcem pachatele je nyní tento článek anonymizován – zejména skutečné jméno pachatele je nyní nahrazeno jeho přezdívkou Luke189. Pokud byste měli podezření, že Vás tato osoba poškozuje či obtěžuje, neváhejte se na mne obrátit a kontaktujte mne na e-mailu pan@jakubboucek.cz, nebo na telefonu 608 25 94 97.

V letech 2017 a 2018 byl článek doplněn, čtěte na konci.

Ten člověk je mnou posedlý. Skoro každý den dokáže strávit několik hodin tím, že:

  • se za mě vydává a mým jménem si píše s chlapci v Gay seznamkách,
  • píše nesmyslné komentáře na můj blog,
  • pokouší se hádat heslo do administrace blogu,
  • opakovaně žádá o zaslání hesla (přichází na můj e-mail),
  • píše nesmyslné a urážlivé texty na fórum o Seriálu Přátelé (již zaniklo),
  • pokouší se na fóru registrovat pod různými jmény,
  • vandalizuje komunitní služby (wiki, aj.) které jsou se mnou nějak spojeny,
  • registruje můj e-mail do různých newsletterů,
  • posílá mi nesmyslné a urážlivé e-maily,
  • a vůbec se chová jako společenký dobytek!
Pokračování textu Máte už svého psychopata?

Když od vás kradou, jste úspěšní

Když jsem tenhle blog před několika lety zakládal, o psaní blogu jsem nevěděl nic. Ta doba už je dál (řekl bych, že je pryč, ale jsem skromný realista).

Jednoznačně nejúspěšnější články na tomto blogu byly Změna hesla do ICQ a Krychlič, legenda Pardubic.

Dá se to poznat snadno. Obrovské množství komentářů a kopie článků na různých webech.

Píšu pro lidi, píšu pro radost. Nevadí mi, že se moje články kopírují a objevují se v různých webech.

Ale myslím, že slušnost by bylo alespoň se dovolit, nebo mi poslat mail s informací. A nebo – ať nežeru – vložit pod článek poznámku „Převzato z Nekuřáckého kupé, autor: Jakub Bouček“ a odkaz na jakub-boucek.cz/blog/.

Tak příště, jo?

Lidé jsou ovlivnitelní

Tento článek bych také mohl nazvat „nevěřte nikomu“, ale to by bylo hrubé, ohrané a mnohem méně poutavé.

Jistě máte blízkého člověka, za něhož byste byli ochotni dýchat a zaručili byste se za něj čímkoliv. Může to být matka, manželka, syn, bratr, kolega, nejlepší přítel, … kdokoliv.

Kdyby takový člověk za vámi přišel, že potřebuje půjčit velkou sumu peněz, nebo vám slíbil, že na vás po pěti letech přepíše své nové Ferrari, jestliže s ním budete splácet polovinu splátek a vy byste si plácli, je pravděpodobné, že by dohoda zůstala „na hubu“. On by vás nikdy nezradil. Vy si přece můžete věřit, ne?

NE!

Ne, nechci říkat, že všichni lidé jsou svině, ale nikdy nevíte co bude zítra! A lidé jsou jen lidé.  A lidé jsou ovlivnitelní.

Věci se můžou změnit. Přestavte si, že váš blízký dostane práci v jiném městě, nebo mu onemocní příbuzný, nebo dostane nového kolegu – prostě najednou se již nevídáte každý den, ale třeba jen o víkendu. Váš blízký však nyní vídá každý den někoho jiného, třeba kolegu z práce. Chodí spolu na oběd a povídají o svých životech – dřív nebo později se proflákne, že vás pojí slib.

Slib, za který teď vy tvrdě platíte, ale své ovoce sklidíte později. Pokračování textu Lidé jsou ovlivnitelní