Tak nám zabili IKEU, pánové

Zdražení, horší kvalita, nenápadně menší balení jsou hlavním poznávacím znamením nedávného updatu zboží a služeb v obchodním domě IKEA.

Nikdy jsem netvrdil, že by IKEA byla nějaký etalon luxusu nebo kvalitního zboží. Jejich kuchyň ani IKEA pračku bych si nekoupil. Ale měl jsem Ikeu rád pro její celistvý vkus, decentně moderní design a spoustu detailů, za kterými jsem se tam často a rád vracel.

Proč by někdo chodil pravidelně do obchodu s nábytkem?! Předně už nějakou dobu rekonstruuju byt (velmi, ale opravdu velmi rozvážným tempem), tak se sem tam nějaká ta skříňka nebo polička hodí, ale do Ikey se chodím hlavně inspirovat a pro jejich vyhlášené masové koule a taky pro vonné svíčky.

Pokračování textu Tak nám zabili IKEU, pánové

Vsetínský Barcamp ve Zlíně

Bylo mi jasné, že srovnávat se s loňským ostravským Barcampem, který se mimořádně vydařil, bude velmi obtížné pro všechny další ročníky. Přesto Vsetínský Barcamp ve Zlíně dokázal zaujmout a i přes drobné nešvary jsem nakonec odjel nadšený!

Baťův institut 14|15

Prostory pro Barcamp jak stvořené. Nádherná nová budova zlínského muzea si touhle akcí udělala dobré jméno a dokázala zaujmout. Mrzí mě, že jsme se nakonec nestihli v otevírací době podívat do expozic v ostatních sálech. Prošel jsem si webové stránky institutu a zřejmě jsme o hodně přišli. No, prý příští rok organizátoři počítají s dalším zlínským Barcampem, tak je na co se těšit. Tou dobou už snad probublají budovy i do map a navigací, tak nebude problém s objednáním jídla na Dámejídlo.cz (systém adresu neznal) a nebude třeba řidiče navigovat — už se nestane, že pražák přijede z Plzně do Zlína a pak radí zlínskému řidiči, kudy jezdit po Zlíně.

Pokračování textu Vsetínský Barcamp ve Zlíně

Jak řešit obtěžování naháněči z Broker Consulting

Logo Broker ConsultingPoradci společnosti Broker Consulting otravují lidi telefonáty, kterými se snaží získat další klienty, jimž by mohli zajistit „finanční poradenství“. Jejich jednání ale rozhodně není v pořádku a mě už přetekla míra trpělivosti. Závěrem uvádím i návod, jak se bránit, pokud Vás naháněči Broker Consulting budou obtěžovat.

Minulý týden jsem publikoval článek o neúčelnosti Zlatých stránek. A nebylo to jen tak. Od začátku toho týdne mi totiž každý volal volali otravové s rozmanitou škálou nepotřebných služeb a výher.

Broker Consulting patřil mezi jednoznačně nejotravnější, jeho zástupci volali na můj telefon i několikrát denně, pokaždé někdo jiný. Podobně rozmanitý byl i úvodní monolog, kterým se pokoušeli upoutat moji pozornost, abych je neodmítl hned mezi dveřmi: „Tady XY ze společnosti Broker Consulting, volám Vám ohledně Vaší smlouvy na penzijní připojištění, potřebovala bych zkontrolovat, zda je v pořádku…“, „…dostala jsem Vás na starosti, abych se ujistila, že Vaše smlouva…“, „…mám tu u Vás poznámku, že jsme se na dnešek domluvili…“, „…chtěl bych se ujistit, že náš zaměstnanec XY Vám předal v pořádku smlouvu…“.

Musím upozornit, že s touto podařenou společností nemám a nikdy jsem žádnou smlouvu neměl. Obchodníci Broker Consulting ale nemají problém mi zpříma nalhat cokoliv, jen abych uvěřil zdánlivé důležitosti hovoru a nechal se nalákat na špek.
Pokračování textu Jak řešit obtěžování naháněči z Broker Consulting

České energetické centrum – časté otázky

Článek České energetické centrum – Jak odstoupit od smlouvy vydaný před dvěma měsíci se těší velké popularitě. Za tu dobu vyvstalo několik podstatných otázek, které se opakovaně objevují v komentářích a také mi je posíláte na e-mail. Velmi se omlouvám těm, kteří se odpovědi nedočkali, dotazů je opravdu hodně a není v mých silách každému jednotlivě odpovídat.

Abych ale trochu pomohl, níže uvádím seznam vašich častých dotazů: Pokračování textu České energetické centrum – časté otázky

České energetické centrum – jak odstoupit od smlouvy

Upozornění: Článek byl přesunut na nový web www.odstoupení.cz.

Dobrý den, přišla jsem Vám zlevnit elektřinu a plyn.“, s takovou úvodní větou v současné době desítky obchodních zástupců Českého energetického Centra obcházejí pražské byty.

Vydávají se za zaměstnance PRE a PP, popřípadě svůj skutečný původ tak nějak mlčky nesdělí a zákazníka cíleně nechají v omylu, že zastupují úplně jinou společnost. Pokračování textu České energetické centrum – jak odstoupit od smlouvy

MojeID – taky trocha kritiky

Nedávno spuštěné službě mojeID, kterou provozuje CZ.NIC se věnuje velká pozornost, zejména od odborné veřejnosti. Naprostá většina ohlasů je kladná, leč mezi nimi se občas objeví nějaký nespokojený výkřik, který často ale pramení z nepochopení principu služby. Chtěl bych se zde zabývat několika problémy kolem této služby, na které narážím.

Tomuto článku by měl předcházet alespoň jeden pochvalný, ale žádný takový na mém blogu nenajdete. Podobných článků je na internetu více a další stále přibývají, například seriál Jak na MojeID od kolegy Jiřího Kolaříka, nebo Jedno heslo přímo od provozovatele služby.

Přesto bych rád úvodem poznamenal, že mojeID považuji za úžasnou službu. Pokračování textu MojeID – taky trocha kritiky

Když od vás kradou, jste úspěšní

Když jsem tenhle blog před několika lety zakládal, o psaní blogu jsem nevěděl nic. Ta doba už je dál (řekl bych, že je pryč, ale jsem skromný realista).

Jednoznačně nejúspěšnější články na tomto blogu byly Změna hesla do ICQ a Krychlič, legenda Pardubic.

Dá se to poznat snadno. Obrovské množství komentářů a kopie článků na různých webech.

Píšu pro lidi, píšu pro radost. Nevadí mi, že se moje články kopírují a objevují se v různých webech.

Ale myslím, že slušnost by bylo alespoň se dovolit, nebo mi poslat mail s informací. A nebo – ať nežeru – vložit pod článek poznámku „Převzato z Nekuřáckého kupé, autor: Jakub Bouček“ a odkaz na jakub-boucek.cz/blog/.

Tak příště, jo?

Setzer International, aneb převlečený Amway – co se bude dít?

Včera večer mi zazvonil telefon. Neznámé číslo.

„Dobrý den, jsem ze společnosti Setzer Internešlnl, vy jste z Pardubic? Můj kolega, Lukáš, kterého znáte, mi na Vás dal kontakt, že prý jste schopný člověk. Mám pro Vás nabídku, měl byste zájem vydělat nějaké peníze ve svém volném čase navíc?“

Na další mé otázky ohledně tajemného Lukáše se ukázalo, že je to ve skutečnosti spíše Lukášova matka, kdo dal na mě kontakt. Víc jsem z něho nedostal – prý je to nepodstatné.

Že jde o další pokus mě zlanařit do MLM, je jasné. Dnes večer mi zavolá znovu a zítra večer máme schůzku na kafe.

Tam zjistím, kdo je Lukáš. V Pardubicích snad žádného Lukáše neznám.

A pro vás ostatní přikládám odkazy k tématu Setzer Internation alias Vebso alias Amway:

Kouzlo digitální televize (DTV)

V polovině ledna jsem kupoval mamce novou televizi (ano, ona je ten klient z minulého článku). Původní televize sice stále funguje, ale ČT 2 už na analogu nevysílá a ostatní kanály jsou příšerně nekvalitní. Bohužel náš dům sedí v ďolíku a pokojovou anténou chytáme signál hodně zarušený odrazy a tramvajema projíždějícíma pod okny.

Před nákupem jsem se hodně informoval o možnostech nových LCT televizí a rozvrhnul jsem jednoznačné požadavky na její výbavu.

Nakonec jsem vybral televizi SHARP LC32D44E-BK. Byl to trochu uspěchaný nákup, protože shodou okolností jsme dostali firemní zakázku na konfiguraci lepší počítačové sestavy a použít televizi jako monitor bylo velmi výhodné a praktické.

Původně jsem se rozhodoval mezi osvědčenými výrobci LG, Sony, Samsung a nebo Grundig, ale na značku Sharp jsem dostal doporučení od dvou nezávislých prodejců a tak jsem zvolil. Pokračování textu Kouzlo digitální televize (DTV)