Kup si iPhone

Tuhle jsem si postěžoval, že jsem si chtěl koupit nový telefon Google Pixel 6 XL, ale zkušenosti jiných ukazují, že se dílensky moc nepovedl a je s ním mnoho problémů.

Kamarádi hned přispěchali s radou: „Kup si iPhone“.

Nemám tyhle situace vůbec rád. Android mi vyhovuje, iOS ne. Je to můj subjektivní názor, ale tohle zastáncům Apple hraček nestačí a dožadují se objektivních vyvratitelných argumentů, které se mi těžko hledají. A přitom vím, že při je řada věcí, které mi vadí.

Je to subjektivní, nevidím důvod, proč bych se měl obhajovat, ale je po tom poptávka, proto některé věci sepíšu tady, dotahám si k tomu zdroje a obnovím vybledlé vzpomínky, ať se mám příště o co opřít a ušetřím si hloupé dotazy.

S iOS jsem přišel do styku mnohokrát, ať už pracovně v rámci správy majetku, tak i osobně (naposledy v roce 2021) a vím, že mi nevyhovuje. Není to tedy jen náboženské přesvědčení.

Apple aplikace

Používám již 10 let MacBook a téměř žádná Apple aplikace mi nevyhovuje. Namísto Safari (které považuji za naleštěný Internet Explorer 6) používám Chrome nebo Firefox, místo Finderu mám Forklift, vestavěnou consoli jsem nahradil iTerm, a tak dále.

Od Apple tak prakticky používám pouze macOS a Time Machine – obě jsou skvělé a fungují spolehlivě.

Nepoužívám ani kancelářské aplikace (Pages, Tables), protože mají nekompatibilní formátování se zbytkem světa a jejich cloudové služby, zejména sdílení, jsou vendor-lockované a funkčně velmi nespolehlivé. Nevyhovují mi.

Zatímco na Macu je poměrně jednoduché používat aplikace 3. strany, protože si je mohu svobodně mapovat na různé zkratky a lehce provázat, tak v iOS to je velmi přes ruku. Ano, Apple nedávno povolil nastavení výchozího browseru jiného než Chrome, ale to není důvod k oslavě, pro mě tím jen lehce zmírnil dosavadní WTF zásadu.

Ale co třeba aplikace pro kalendář? Tu si změním jak? A další takové… OK, budu fér, nevím, zda aplikace Kalendář od Apple je špatná, téměř jsem ji nepoužil, ale dosavadní analogie u ostatních Apple aplikací vs. jejich konkurencí jsou pro mě hodně přesvědčivé.

Principielně mi jde o to, že pro mě iPhone nebude mít takový přínos jako pro vás, pokud jste už součástí ekosystému – naopak mi zřejmě přinese nepříjemnou spoustu kompromisů.

Sdílení

Do nedávna jsem byl v týmu, jehož polovina členů byla 100% v Apple ekosystému.

Na jednu stranu jim nešlo než závidět vyladěnost všech zařízení. Na druhou stranu jakákoliv spolupráce s nimi byla velký problém.

Například iCloud kalendář téměř nikdy neodešle pozvánku mimo ekosystém a když už, tak není jak potvrdit účast – takže se složitě domlouváme potrubní poštou (SMS, maily, ap.). Podobně je to u dalších základních věcí iPhone, které není možné použít a které uživatelé zpravidla řeší náhradní cestou, tedy opět aplikací 3. strany, takže Messenger, WhatsApp, Telegram namísto iMessage.

Na Apple Fotky se bez Apple zařízení nedostanu

Hodně mi vyhovuje web-first přístup, rád používám webové aplikace. Jakákoliv aplikace do telefonu mi přijde buď zbytečná a nebo jako příjemný bonus navíc. Apple ale razí app-first ideologii. Slýchám, že nově už je to jinak, ale dosavadní zkušenost mě nepřesvědčila, protože když už je něco od Apple je dostupné přes web, tak je to velmi omezené, extrémně pomalé, závislé na Safari, a/nebo jen jednoúčelové.

Fotky lze sdílet jen velmi omezeně, webová aplikace Apple Fotek je pomalá, špatně se ovládá, vůbec nepočítá, že uživatel má Windows a používá myš. Kancelářský balík má sice webovou aplikaci, špatně zobrazuje fonty, a nejde použít anonymně – nutit uživatele bez iCloud účtu k registraci kvůli úpravě jednoho dokumentu nechci.

Sdílení polohy je tragické, protože nativní sdílení mimo ekosystém nedosáhne vůbec a jiné aplikace (Google Mapy, Waze, ap.) nemohou být kvůli restrikrikcím iOS spuštěné na pozadí, takže když na iPhone zhasne display, sdílení se zastaví. Na rozdíl na Androidu, zde to nelze nijak ovlivnit. Všichni, kteří mi sdílí polohu z iPhone, mají u polohy většinu času uvedeno: Few days ago.

Nabízí se, že pokud trpím mimo ekosystém, je rozumné se do něj přidat a tím si ušetřit starosti. Ve skutečnosti bych jen posunul red-line na opačnou stranu a zkomplikoval bych si kooperaci s přáteli, kolegy a rodinou mimo ekosystém.

Jsem OSVČ, společníkem firmy, pracuji pro jinou firmu, současně jsem členem jednoho SVJ, v druhém mám výkonnou funkci a v jednom BD funkci člena kontrolní komise a přátelům pomáhám s úředními problémy – to vše zahrnuje velkou škálu různorodých spoluprací a domlouvání mezi lidmi různých ražení (od dětí, přes majitele firem, po důchodce) a logicky se tak nechci zavírat obrazně do zlaté klece, abych pak mezi mřížemi musel složitě prostrkávat ven pomačkané kouky papírků.

Můj ekosystém mi vyhovuje. Používám nástroje, které mi dobře slouží a nevytváří zbytečné překážky. Mohu z nich data poskytovat osobám, které používají libovolný telefon a počítač. Moje motivace k přechodu je minimální (ne však nulová).

Návyky

Velmi podivnou kategorií jsou návyky zapřísáhlých uživatelů Apple.

Pohodlí a jednoduchost sdílení dat v rámci ekosystému zřejmě uživatele vede k takové jakési lenosti přemýšlet (nebo nevím proč), takže když mají cokoliv poslat mimo, tak volí bizardní způsoby.

Fotky mimo ekosystém nikdy nesdílí přes iCloud, ale z iPhone zásadně všech 500 fotek pošlou v ZIPu zabalené přes Úschovnu (neznám nikoho jiného, kdo by to používal) a nebo v lepším případě je nasází do Messenger zpráv. Jednu po druhé.

Dalším oblíbeným zlozvykem je posílání screenshotů z iPhone i v situtaích, kdy je to vyloženě nevhodné. Například fotka na webu, ale uživatel mi pošle její screenshot místo přesdílení originálu, nebo odkazu na ni. Proč?

A nebo v pracovních věcech mi podezřele často uživatel iPhone forwarduje doručený e-mail tak, že udělá screenshot a ten mi pošle e-mailem. Proč?

Pro některé klienty jsem si dokonce musel přidat do ceníku prací speciální položku Zbytečná práce na žádost klienta: 100 Kč/min., pro situace, kdy mi klient namísto copy/paste posílá screenshot textu, který si přeje nasadit na web a očekává, že text z obrázku budu opisovat. Proč?

Slyšel jsem názor, že udělat screenshot v iPhonu je tááák jednoduché… nevím, ale nemělo by být spíše jednoduché dělat základní operace?

Uzavřenost

Od počátku, co vyšel první iPhone, je iOS vysmívaná pro její uzavřenost, že uživatel je odkázán na vůli Applu a nemůže si do telefonu nainstalovat aplikaci mimo App Store. Zastánci Applu namítají, že to je velký benefit pro bezpečnost a především, že potřeba instalovat si nějaké vlastní aplikace, nebo nějaké prototypy je ve skutečnosti velmi okrajová a v praxi nepoužívaná.

S tím souhlasím, ale:

Jako vývojář si pro svoji práci a osobní život tvořím nemalé množství různých jednoduchých toolů, které v Androidu mohu různými způsoby integrovat tak, aby pro mě byly snadno dostupné a přitom využívaly autentizačních mechanismů systému pro bezpečnost. K tomu využívám buď funkce specifické pro Android, které mi umožňují vytvářet si na ploše zkratky pro různé operace a nebo webové aplikace, které pomocí PWA získávají chování nativní aplikace. A s iPhone bych tento tooling buď nemohl použít vůbec a nebo pouze v rozsahu, který mi ekosystém nabídne – ten je ale optimalizovaný pro integraci hotových řešení (další Apple zařízení, barevné žárovky, hlavice na topení, ap.), ale pro napojení vlastních gadgetů (například sepnutí 12V relátka a nebo provolání HTTP requestu v lokální síti) vyžaduje netriviální řešení, přímo vlastní řešení nemá.

Doma mám pouze MacBook, starší ale vyhovující NAS a Turris router a bavím se občasným bastlením. Nemám ani Apple TV, nebo miniMac, které by zastoupilo gateway do Apple.

Jsem zaměřením nejvíce webový vývojář a tedy svoje potřeby úspěšně řeším převážně webovými aplikacemi. A právě PWA příjemně integruje webová aplikace do nativních funkcí Android zařízení – na iPhone je ale tento přístup více než vlažný, s velmi opožděným vývojem a některé funkce asi nebudou dostupné nikdy, protože by Apple ztratil kontrolu nad výdělky z prodejů aplikací a z tohoto obchodního důvodu spoustu inovativních nápadů nikdy do svého ekosystému nevpustí.

Znamená to, že abych si pořídil iPhone, musel bych pro zachování svého komfortu přebudovat podstatnou část svého života. A nakonec bych získal jen (pro mne) opravdu malé přínosy za cenu bolestivých kompromisů.

Kompatibilita

Můj notebook, telefon, powerbanka, sluchátka, čelovka a externí disky už všechny mají stejný USB-C konektor. Jednou nabíječkou bez problému na cestě obsloužím a propojím cokoliv (mobil s Macem, mobil s powerbankou, Mac s powerbankou, mobil s externím diskem (!!!).

iPhone by mi do batohu přibalil zbytečnou redukci navíc. Vlastně ne redukci, ale celý další kabel s bezdrátovou nabíječkou, který vyžaduje i vlastní nabíječku, protože s 60W Apple nabíječkou pro MacBook nepodporuje rychlé nabíjení.

Závěr

V tuhle chvíli si proto iPhone nekoupím. Za pár let možná.

Ono to k tomu pomaličku spěje. Poslední roky Google dělá velké přešlapy, jeho poslední tři modely telefonů Pixel jsou problematické (verze 4 nemá čtečku otisků, verze 5 a 6 trpí HW problémy), jeho nové a redesignované služby jsou kontroverzní, proti tomu Apple lehkými náznaky (a také pod tlakem governmentu) zlehka svůj ekosystém otevírá (ovšem proti tomu svobodu macOS systému intenzivně přiškrcuje), co a kdy bude, nevím.

Za pár let možná. V tuhle chvíli si ale iPhone nekoupím.