Bylo mi jasné, že srovnávat se s loňským ostravským Barcampem, který se mimořádně vydařil, bude velmi obtížné pro všechny další ročníky. Přesto Vsetínský Barcamp ve Zlíně dokázal zaujmout a i přes drobné nešvary jsem nakonec odjel nadšený!
Baťův institut 14|15
Prostory pro Barcamp jak stvořené. Nádherná nová budova zlínského muzea si touhle akcí udělala dobré jméno a dokázala zaujmout. Mrzí mě, že jsme se nakonec nestihli v otevírací době podívat do expozic v ostatních sálech. Prošel jsem si webové stránky institutu a zřejmě jsme o hodně přišli. No, prý příští rok organizátoři počítají s dalším zlínským Barcampem, tak je na co se těšit. Tou dobou už snad probublají budovy i do map a navigací, tak nebude problém s objednáním jídla na Dámejídlo.cz (systém adresu neznal) a nebude třeba řidiče navigovat — už se nestane, že pražák přijede z Plzně do Zlína a pak radí zlínskému řidiči, kudy jezdit po Zlíně.
Přednášky
Popisovat všechny přednášky mi přijde kontraproduktivní. Tak jen několik postřehů:
Logo – přenáška Lumíra Kajnara, který se rozhovořil o důležitosti významu loga, popisoval světové příběhy firem, které hledaly nebo měnily svůj vizuální styl a problémy s tím spojené. Dojalo mě video o příběhu značky Česka.
Pavel Ungr a SEO sucks – Pavle, moc děkuju za tuhle přednášku. Doufám, že se její záznam povedl a bude záznam. Přesně takovéhle SEO-suck video jsem potřeboval mít někde po ruce, abych jej poslal každému, kdo mi napíše, že mu na jeho strákách našel SEOmat chybu a co s tím. Něco takového na českém internetu zatím hodně chybělo. Všechny ty erudované články od Plaváčka a dalších lidí, kterých si vážím, nejsou vhodné pro BFU, protože jsou příliš korektní. Ty jsi, Pavle, mluvil pěkně od rány a tu hlavní myšlenku jsi podal parádně úderně.
Tomáš Čupr – Tomáš se rozpovídal o svých začátcích a o motivacích, které stály za každým detailem, které jeho firmy mají. Ze sálu jsem odcházel s myšlenkou „vždyť je to tak prosté“, stačí jen sledovat, co lze udělat líp, ne? Tenhle nabíjející a inspirující typ přednášelk je boží! Slevomat nepoužívám, ale Dámejídlo.cz miluju. Je to přesně ten typ služeb, které na českém trhu chybí. Tedy chyběly. Neznám jinou službu, která by měla takový proklientský přístup, přebírala zodpovědnost na těch nejcitlivějších místech a tlačila tak silně obchodníky ke zvyšování kvality svých služeb. Ať už je to kopie zahraničního modelu nebo není, Dámejídlo.cz dokázalo změnit principy rozvozu jídla tak, jako nikdo předtím.
Markův čaj týdne – Markova přednáška o pomalé a pečlivé výrobě e-shopu s čajem. „Na začátku jsem stránky psal jen v HTML, objednávky a faktury jsme řešili v Excelu“, říká vše podstatné. Marek ze zabýval každým detailem, zamýšlel se nad ním a o své myšlenky se dělil. Čirá jednoduchost, kterou naše myšlenky umí jen zřídka přijímat v téhle komplikované době.
Socialbakers – Hodně (nejen) vývojářských firem trpí tím, že jejich zaměstnanci jdou po práci domů, otevřou si pivo a čumí na přiblblý hokej, než aby někde courali po konferencích. „Vždyť je to na druhém konci města, voe, a podle twitru ten chlap prej ráčkuje“. Jsem moc rád, že v Socialbakers pracuju s nadšenci, kterým není líto jet 400 km z Plzně do Zlína/Brna/Ostravy.
Ačkoliv si nalejme čistého vína, ještě předloni jsme jezdili jen dva, já a Kolda. Vloni jsme jeli 4 a letos nás bylo 7. Skvělý progress, jen tak dál!
Hack – Náhodou jsem se nachomýtl na konec nějaké přednášky a zaslechl jsem, myšlenku: „Dejte lidem možnost hacknout vaši hru. Nebraňte se tomu, ale pracujte s tím, jako se součástí výzvy. Vaši zákazníci to očekávají.“ Nevím, kdo to byl, co to bylo za přednášku, odnesl jsem si jen tu myšlenku.
Kritika
Jsem remcal, můj Twitter je jeden velký hejt, ale tentokráj jsem se držel při zemi a i když jsem měl chvíli nakročeno k předčasnému odchodu domů, nezvyšoval jsem kyselost prostředí na socsítích a proto se vyřádím teď a tady:
Program – Nápad s možností sestavení vlastního programu byl skvělý, až na detaily: 1) nešlo vybrat víc přednášek současně, což sice vypadá jako nesmysl, ale když nejsem rozhodnutý, chci prostě vidět obě a rozhodnout se až individuálně. 2) U přednášek na webu nebyly popisy. Ty visely vytištěné na zdi. Nebylo to úplně ideální, při rozhodování na mobilu ta možnost kliknout si chyběla.
Jídlo – Gulášek byl skvělý a salát taky. Bohužel to první jsem dostal po půlhodinovém stání fronty a to druhé k večeru bez fronty asi za 10 minut. Je zbytečné navážet se do organizátorů, když jídlo zajišťovala externí firma a těžko se to ovlivní a celkem i rozumím, že tohle se nedalo předpokládat. Není mi ale jasné, proč to tak trvalo, jídlo bylo navařené, ale vydávalo se tempem 1 talíř/ 2 minuty. Přitom kuchyň tam zjevně je vybavená. Snad je to jen nezaběhlými postupy. Pití – Jestli jsem měl smůlu, nebo opravdu voda s citrónem nebyla, kdykoliv jsem pro ni šel, nevím. Za barem vládla klidná atmosféra přímo úměrně délce fronty, otrlé barmany čekající hosté neznervoznili a vše vykonávali poklidně a s důkladnou péčí.
Naštěstí dvě slečny z naší plzeňské výpravy dokázaly oslovit jednoho číšníka natolik, že jsme získali VIP přístup k barové nabídce i s donáškou bez čekání ve frontách. Hackli jsme Barcamp a tím okamžikem náš zážitek z celé akce stoupal hodně vysoko.
Závěrem
U feedbacku s takovým množstvím negativní kritiky se dlouho rozhoduju, co uvést jako první. Jestli se čtenáři hned na načátku vyprofilovat jako nadutý snob a tím pak ovlivnit i dojem zbytku článku. A nebo naopak nechal špínu na konec a úplně tím přebít dobrý pocit z pochvaly na začátku?
Protože letošní Vsetínský Barcamp ve Zlíně se rozhodně vydařil a odjížděl jsem z něho příjemně naladěný, chci se vám, organizátorům odvděčit feedbackem. Říct jen „bylo to super, dík“ sice zahřeje, ale neposune vás dál. Sám vím, jak důležitý je pohled návštevníků a hejt na Twitteru nic nepřinese. Taky mám rád plnohodnotnou kritiku na svou práci, tak doufám, že vám tohle pomůže.
A případně mi to můžete vrátit. Za pár měsíců totiž Kolda & jeho dreamteam pořádají První Plzeňský Barcamp v Plzni a já budu zajišťovat technicky funkčnost webu a věcí kolem. Tak se budu těšit na brzkou viděnou. A na feedback :)
K té nejmíň podstatné věci – Kočičku za ocas tam tahali jen omezenou dobu, pak začal DJ hrát tišeji a jinak, dalo se mluvit a většina lidí šla opravdu trsat. Tedy: Omyl byl včas odhalen a napraven. :) To jste tam už ale asi nebyli, takže to, Jakube, doplňuji za tebe.
Ano, je pravda, že jsme odešli kolem půlnoci.