m49web, Martin Ženíšek a krádež obsahu stránek

Když jsem sem tam na internetu četl nářky autorů různých článků (Ivorius, J. Vanhara, Cayman, Maxiorel, Pravda v očích, Kobliha, eMag.cz, George, atd.), že jejich obsah byl zkopírován a více či méně pozměněný publikován na jiných webových stránkách – to vše pochopitelně bez uvedení zdroje a skutečného autora -, nechápal jsem, co s tím všichni nadělají.

V úterý jsem procházel dlouho zanedbávané statistiky firemních stránek naší společnosti Koldasoft, s.r.o. a zaujal me příchod uživatele (tzv. referer) ze stránek m49web.

Otevřením zmíňeného refereru jsem se dostal na stránku Optimalizace SEO webu m49web nějakého pana Martina Ženíška (RŽP) aka matysek49. Na zmíněné stránce byla zkopírovaná celá stránka našeho firemního webu, konkrétně Optimalizace pro vyhledávače (SEO).

Prostým pohledem bylo zřejmé, že plagiátorská činnost pana Ženíška byla opravdu velmi činorodá, protože obsah bočního menu jakoby z oka vypadl webu našemu – byť místy hodně utrpělo na kvalitě.

Teprve při proklikání odkazů na webu m49web bylo zřejmé, že není zkopírována pouze celá jedna stránka, ale pan Martin Ženíšek si (s)prostě okopíroval snad všechny stránky z našeho firemního webu a bez nejmenších obav je – klasicky bez uvedení zdroje ani skutečného autora – publikoval na svých stránkách, kterými se snaží propagovat v oboru tvorby webových stránek a – cituji – nabídku reklamních a fotografických služeb.

Vše podepsáno a kryto větou „All rights reserved“ naspodu stránky.

Uvést skutečného autora? Dovolit se, či alespoň oznámit použití? Proboha, proč?!

Trapnost celého aktu završuje fakt, že i ono (s)prosté kopírování našeho webu bylo provedeno dosti ledabyle. Na několika okopírovaných stránkách zůstaly nezměněné odkazy vedoucí na stránky Koldasoftu a do této doby se tak panu Ženíškovi z jeho stránek na naše dostalo celkem (cca) 12 návštěvníků (UPDATE: k 23. 9. již více jak 58) (zdroj: logy).

Abych zde poukázal na rozsah plagátorství, kterého se pan Martin Ženíšek svým jednáním na webu m49web dopustil, uvádím kompletní seznam stránek webu společnosti Koldasoft, s.r.o., s uvedením, zda byla daná stránka prokopírována na web pana Ženíška (pod odkazy „offline“ najdete kopii stránek pořízenou během dne zjištění):

1) – Odstraněno po první výzvě (10. 9.)
2) – Odstraněno po telefonické urgenci (23. 9.)

Rád bych podotkl, že všechny uvedené stránky jsou skutečně původně naším dílem a všechny jejich části jsme po několik měsíců pilovali s Koldou a Mortym k dokonalosti a nad texty i strukturou webu strávili mnoho dlouhých hodin.

Co na to pan Ženíšek

Když jsme se ujistili, že podobnost stránek není náhodná, Kolda ihned telefonicky kontaktoval pana Ženíška. Pan webmaster přiznal barvu, ale vymlouval se na to, že na vlastních stránkách pracuje a toto měla být pouze dočasná výplň. Pan Ženíšek od nás dostal čas na nápravu do pondělí 15. 9. (tj. den publikování toho článku) a tento termín slíbil dodržet.

Jeho vyjádření mi vrtalo hlavou. Uvědomuje si vůbec ten člověk, že je něco špatně? Proto jsem mu v dalších dnech zavolal (zápis zestručněn):

Já: „Dobrý den tady Jakub Bouček, velmi se mi líbily Vaše stránky a v současné době zakládám konkurenční stránky a chtěl jsem se Vás zeptat, jestli si mohu zkopírovat něco z Vašich stránek a za jakých podmínek.“
p. Ženíšek:
„Zkopírovat si můžete cokoliv, kromě referencí.“
Já:
„Prima. A Vám příjde v pořádku si takhle zkopírovat cizí texty?“
p. Ženíšek:
„Ehm, …prosím?“, zopakoval jsem dotaz, „Ehm, tedy já asi včera už mluvil s vaším kolegou a říkal jsem mu, že stránky do pondělí upravím, aby se tam neobjevovaly vaše texty…“
Já:
„Ale ptám se Vás, jestli Vám příjde normální si zkopírovat jen tak cizí stránky!“
p. Ženíšek:
„Ehm, no myslím, že to je možné, pokud se neodstraní odpovídající kopyrajty a původní autor bude uveden.“
Já:
„Ale na Vašich stránkách nejí po našem podpisu ani stopa.“
p. Ženíšek:
„Prosím, já vás neslyším, víte já jedu autem…“
Já:
„Můžete mi říct, co vás vedlo k tomu, že jste si sprostě zkopíroval celý náš web a vydával ho za svůj?“
p. Ženíšek:
„Mě se totiž vaše stránky moc líbily, jsou tam kvalitní texty…“
Já:
„No samozřejmě, však to taky dalo hodně práce!!!“
p. Ženíšek:
„…no, líbily se mi, tak jsem si tam dočasně dal, než tam dám vlastní texty. Jak už jsem řekl, do pondělí odstraním všechny texty, o kterých si myslím, že jsou z vašeho webu.“

Původně jsem očekával, že pan Martin Ženíšek kradení obsahu zhodnotí jako pochybení, vysloví několik pardonů a pro příště se poučí. Místo toho své jednání víceméně obhajoval.

Dnes je pondělí 15. 9. První pohled na stránky naznačuje, že závadný obsah je opravdu odstraněn, ale skutečnost je jiná. Většina stránek je pouze schována tak, že v menu již odkazy na stránky nejsou, avšak vyhledávače a jejich uživatelé na původních adresách dostávají stále relevantní výsledky, na kterých jsou stále naše stránky okopírovány – jinými slovy, škodlivý efekt, kterým stránky pana Ženíška vůči naší společnosti působí, zůstal nezměněn.

Možná si pan Martin Ženíšek myslel, že tím se vlk (my) nažere a koza zůstane celá.

Navíc některé stránky, jejichž autorství náleží nám, jsou stále na webu pana Ženíška publikovány zcela nepokrytě, například Ceník.

Je zajímavé vidět, co ze webu po odstranění našich textů zbylo. Několik omluvných vět a stěží tucet stránek s obsahem nejisté kvality.

m49web kopíruje i další autory

Přestože stránky pana Ženíška byly ještě nedávno složeny převážně z našich textů, snadno lze rozpoznat, že nejsme jedinými poškozenými. Dovolím si vypíchnout několik „náhodných“ podobností:

Nevím, zda od těchto zdrojů dostal pan Ženíšek ke kopírování svolení, ale od nás rozhodně ne.

UPDATE: Dle tvrzení p. Ženíška, kopírování ze stránek mujHosting je schválené jejich autorem a JP Webdesign není autorem textů.

Koldasoft vs. m49web

Kdyby nám byl m49web alespoň důstojným soupeřem…

Nebudu zde práci pana Ženíška hodnotit, jen poukážu na některé detaily, které by zkušený tvůrce kvalitních webových prezentací měl chápat.

Koldasoft m49web
URL http://www.koldasoft.cz/vyhody-nevyhody/ http://m49web.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=82&Itemid=120
Charset utf-8 win-1250
HTML XHTML 1.0 Strict XHTML 1.0 Transitional
Zdroje Rfc2616, DTD, CSS documentation
Joomla, Free Joomla Template – Td dimje

Jak se bránit

Internet nám dnes naštěstí nabízí mimojiné i mocné nástroje, které mohou pomoci při hledání plagiátů. Mezi všemi si dovolím vyzdvihnout zejména službu Copyscape. Rozhraní služby je nápadně podobné rozhraní Google a také se zcela shodně používá.

Na úvodní stránce Copyscape zadejte adresu vašich stránek a do několika sekund budete vedět, kdo vás kopíruje.

Copyscape je v této základní verzi zdarma, ale za příplatek je možné používat i některé doplňkové služby, jako automatické monitorování webu, nebo vyhledávání plagiátů pouhým vložení části textu.