Kouzlo digitální televize (DTV)

V polovině ledna jsem kupoval mamce novou televizi (ano, ona je ten klient z minulého článku). Původní televize sice stále funguje, ale ČT 2 už na analogu nevysílá a ostatní kanály jsou příšerně nekvalitní. Bohužel náš dům sedí v ďolíku a pokojovou anténou chytáme signál hodně zarušený odrazy a tramvajema projíždějícíma pod okny.

Před nákupem jsem se hodně informoval o možnostech nových LCT televizí a rozvrhnul jsem jednoznačné požadavky na její výbavu.

Nakonec jsem vybral televizi SHARP LC32D44E-BK. Byl to trochu uspěchaný nákup, protože shodou okolností jsme dostali firemní zakázku na konfiguraci lepší počítačové sestavy a použít televizi jako monitor bylo velmi výhodné a praktické.

Původně jsem se rozhodoval mezi osvědčenými výrobci LG, Sony, Samsung a nebo Grundig, ale na značku Sharp jsem dostal doporučení od dvou nezávislých prodejců a tak jsem zvolil.

Použití jako monitor k PC

Během použití televize jakožto k monitoru jsem poznal úskalí a nedostatky rozhraní HDMI a také bylo znát, že tato technologie není ještě zcela vyspělá a v jejím provedení bylo znát spousta dětských nemocí. Někdy až tak silných, že jsem váhal, zda je to opravdu vedlejším efektem této technologie, nebo prostě odbytou prací výrobce.

Mezi hlavní nedostatky při použití televoze jako monitoru přes HDMI bylo zejména:

  • Mizerná podpora dostupných rozlišení obrazovky. Z celé škály dokázala televize zobrazit pouze asi 4-5 konkrétních rozlišení, ostatní vůbec nezobrazovala (a to i velmi malá rozlišení).
  • Přetékání obrazu přes okraje obrazovky. Přesto že HDMI je digitální přenos, zařízení nebyla schopná obraz vykalibrovat na skutečně zobrazovanou plochu obrazovky a obraz přetékal tak o 5-8% na každé straně, což je sakra hodně (celý hlavní panel a kousek). Toto naštěstí brilantně napravily ovladače nVidie, kde bylo možno zobrazovací plochu ručně definovat.
  • Při přepnutí rozlišení se na vykreslení obrazu čeká 5-15 sekund. Hrozně dlouhá doba díky které nelze zobrazit žádnou POST obrazovku při bootování a je také problém potvrdit dialog zobrazený právě při změně rozlišení, který běžně po 10 sekundách mizí a nastavuje zpět původní rozlišení.
  • Nelze dosáhnout rozložení obrazu přesně tak, aby se zobrazovaly pixely na pixely, přestoře nastavené rozlišení odpovídalo fyzickému počtu pixelů obrazovky. Obraz proto nikdy není plně ostrý a na jemném obrazu byla velmi silně znát interference. Neexistuje nástoj, kterým by bylo možné plynule nebo v malých krocích rozložení obrazu nastavit.
  • Barvy nebyly přesné, přestože dle specifikace počet zobrazitelných barev by měl naplnit klasické potřeby 32bitového zobrazení. Nastavení kontrastu a dalsích voleb nepomohlo nastavit ani stav blízký kvalitnímu zobrazení. Barvy a barevné plochy se stále podivně slévaly.

Použití jako TV

Ještě jsem nezmínil, že se jednalo o televizi s úhlopříčkou 32″, což v metrické míře nemá daleko k jednomu metru. V porovnání s touto televizí jsou klasické obrazovky směšné.

První slova mamky, když televizi uviděla byla: „Prosimtě, vžyť to je příšerná kráva!“. Nutno dodat, že pozorovací vzdálenost v pokoji mé mamky přesahuje 4 metry, takže takové velikost obrazovky odpovídá obecně doporučovaným hodnotám.

Nastavení televize

První nastavení této televize je okamžik, na kterém si pravděpodobně vyláme zuby řada zákazníků. Průvodce vestavěný v zařízení totiž požaduje nastavení země, ve kterém bude televizor používán, čímž se předkonfiguruje na normy v dané zemi používané. Česká republika mezi dostupnými zeměmi chybí a je třeba zvolit nějakou jinou zemi a doufat, že bude používat stejné norvy. Bohužel voleb je přes 20, většina je nesprávná a nelze poté buď naladit žádný digitální signál, nebo je analog bez zvuku. Ještě smutnější je, že při každém takovém nastavení dochází ke smazání všech současných naladěných stanic a jejich obnovení trvá skoro 10 minut.

Manuál neuvádí žádné konkrétní údaje a na internetu také nebyly tyto informace k nalezení.

Dlouhodobé použití

Po několika týdnech se u televize projevují zásadní nedostatky, pro které i po několika měsícíh uvažuji o její reklamaci. Tyto problémy se objevují postupně, jsou to relativně drobnosti, ale dohromady tvoří velký problém v použitelnsti přístroje.

Zapnutí televize z pohotovotního režimu trvá televizi překvapivě skoro 20 sekund. Tato doba je velmi neobvyklá a nesetkal jsem se s ní u žádné jiné LCD televize. Kromě toho se nemůžu zbavit dojmu, že se tato doba postupně zvětšuje.

Tento model trpí několika nepříjemnými „dětskými nemocemi“.

V první řadě je vidět, že DTV modul není v systému televize kvalitně implementován a obsahuje vlastní jádro, které se zbytkem televize komunikuje přes velmi nekvalitní rozhraní. Nejvíce je toto vidět při přepnutí z normálního režimu na DTV, kdy se OSD zobrazuje zcela jinak. Kromě jiného fontu je také znát, že je do obrazu zakompilováno mnohem dříve, než v zobrazovací vrstvě, protože je velmi neostré – nesedí pixel-perfect (řekl bych, že je rendrováno pro poloviční rozlišení a pak je přesamplováno). Ovládání DTV modulu také projevuje velké latence, bezmála půl sekundy, což umí být dosti nepříjemné.

Nevím, zda je to chyba na straně TV Nova, nebo bug v televizi, ale na této stanici (Nova i Nova Cinema) tato televize duální vysílání detekuje jako stereo a zvuk tak je dvojjazyčný. Televizi jsem nastavil na příjem levého kanálu, což problém vyřešilo, ale zrovna toto nastavení televize zapomíná tak jednou dvakrát do měsíce a problém se tak opakuje.

Další nepříjemnou chybkou je občasné vytuhnutí filtru, který se v modulu DTV stará o vykreslení OSD. Běžně to není poznat, ale když se to stane například během zobrazeného menu, tak menu zůstane na obrazovce zobrazené na stálo a při dalším zobrazením menu se tyto obrazovky překrývají a jsou naprosto nečitelné. Tento problém zmizí teprve úplným vypnutím televize.

Televize má celkem 9 vstupů (tj.: 1. TV, 2. DTV, 3.+4. SCART, 5. S-VIDEO, 6. RGB, 7. Kompozitní, 8.+9. HDMI), přičemž první dva jsou analogový a digitální tuner. Na ovladači je tlačítko DTV, které zapíná či vypíná příjem DTV. Ovšem vzhledem k tomu, že DTV je zařazeno mezi standardními vstupy, toto tlačítko pouze přepíná mezi vstupem 2 (DTV) a tím, který byl zvolen jako poslední. Když však televizi vypnu při aktivním DTV, uloží se jako poslední zvolení vstup a po zapnutí tlačítko DTV přepíná mezi vstupem 2 (DTV) a tím, které byl zvolen jako poslední – což je také DTV, takže talčítkopřestane být funkční.
Je to v ergonomii ovládání televize ohromná chyba, ale výrobce si jí je vědom a v manuálu to prohlásil za vlastnost:

Toto tlačítko není k dispozici, jesliže jste bezprostředně před vypnutím televizoru sledovali DTV. V tom případě nejprve vyberte jiný vstupní zdroj, s výjimkou DTV, a použijte tlačítko Zdroj vstupu.

Po několika týdnech od nákupu jsem se od kvalifikované nezaujaté osoby dozvěděl, že Sharp je obecně problémová značka.

Prostě uspěchat nékup televize nebo jiné relativě nákladné techniky a kupovat ji v super/hyper-marketech je velká hloupost. Svým klientům to říkám již delší dobu a nyní jsem doplatil na to, že jsem neuposlech svých slov.