Lidé jsou ovlivnitelní

Tento článek bych také mohl nazvat „nevěřte nikomu“, ale to by bylo hrubé, ohrané a mnohem méně poutavé.

Jistě máte blízkého člověka, za něhož byste byli ochotni dýchat a zaručili byste se za něj čímkoliv. Může to být matka, manželka, syn, bratr, kolega, nejlepší přítel, … kdokoliv.

Kdyby takový člověk za vámi přišel, že potřebuje půjčit velkou sumu peněz, nebo vám slíbil, že na vás po pěti letech přepíše své nové Ferrari, jestliže s ním budete splácet polovinu splátek a vy byste si plácli, je pravděpodobné, že by dohoda zůstala „na hubu“. On by vás nikdy nezradil. Vy si přece můžete věřit, ne?

NE!

Ne, nechci říkat, že všichni lidé jsou svině, ale nikdy nevíte co bude zítra! A lidé jsou jen lidé.  A lidé jsou ovlivnitelní.

Věci se můžou změnit. Přestavte si, že váš blízký dostane práci v jiném městě, nebo mu onemocní příbuzný, nebo dostane nového kolegu – prostě najednou se již nevídáte každý den, ale třeba jen o víkendu. Váš blízký však nyní vídá každý den někoho jiného, třeba kolegu z práce. Chodí spolu na oběd a povídají o svých životech – dřív nebo později se proflákne, že vás pojí slib.

Slib, za který teď vy tvrdě platíte, ale své ovoce sklidíte později.

Kolega ale vašeho přítele začne ovlivňovat. Nenápadně překrucuje vaše slova, ukazuje vaše špatné stránky. Když pak jednou dvakrát nepřijdete na pivo, zavoláte příteli, že jste bohužel museli zůstat v práci, najednou je z toho, „raději sedí v kanceláři, než by s tebou mluvil, tohle není dobrý kamarád“. Ale jedna vlašťovka jaro nedělá. Jenže pokud tohle někdo poslouchá každý den, člověkem to pohne.

Vy o ničem nevíte, nemůžete se bránit. Každý má své špatné stránky. A i na ty nejmenší existuje dostatečně silná lupa. Může se tak stát, že váš přítel náhle vidí i ty vaše stránky, kterých si nikdy předtím nevšiml.

Z dobrého přátelství zůstanou rozpaky. Ze slibů jen slovo proti slovu.

Pak už je jen krůček k tomu, aby se sliby změnily na sladké: „Víš co, Sašo? Jdi do prdele!“.

Pokud nemáte písemnou smlouvu, nebo svědky, stojíte před prohranou bitvou. Hádky nikam nevedou a soudy nic nezmůžou. Jste v háji.

Závěrem

Věřte. Ale nedopusťte, aby vaše důvěra byla slepá!

Lidé nemusí být zlí, ale jsou ovlivnitelní!