Co možná nevíte o jízdě vlakem

Víte, že můžete vyžít svůj chytrý telefon k nákupu jízdenky, namísto toho, abyste si na něm krátili čas při čekání ve frontě?

Aplikace Můj vlak je dostupná pro iPhone i Android už několik let, zaplatíte kreditní kartou. Pokud se bojíte používat kartu v mobilu, založte si účet a tam si můžete dobít kredit, za který na mobilu kliknutím koupíte lístek.

Je to spolehlivé? Jezdím vlakem několikrát týdně, od roku 2013 si kupuju lístek výhradně takto. S platností jízdenky nebyl nikdy problém.

Výhody

Dráhy se snaží naučit cestující kupovat jízdenky na mobilu (a moc jim to teda nejde) a nabízejí výhody, které jsou překvapivě zajímavé.

Jízdenka na poslední chvíli – tu je možné koupit ještě několik minut (~10 minut) před odjezdem vlaku.

Dokonce existuje legální hack, kterým ji lze koupit i později. Prostě si kupte jízdenku na další vlak, který jede ve stejné trase. Jízdenka bude normálně platit, protože i když je vázaná na určitý vlak. Podmínky jasně praví: „Jízdenku lze použít po stejné trase i pro jiné vlakové spojení v tentýž den platnosti.“. To neplatí pro místenku, která v takovém případě propadne. A neplatí to pro vlaky nevyšších kategorií (SuperCity Pendolino), kde je povinná místenka.

Pozor, změna: Od 15. 9. 2017 začínají platit Nové přepravní podmínky ČD, které u elektronické jízdenky neumožňují nastoupit na dřívější vlak. Bohužel :-( Více informací

Místenka zdarma – Při nákupu elektronické jízdenky si můžete zvolit rezervaci místa zdarma, pokud je volné. Velmi užitečná věc na vytížených trasách, zejména v pátek odpoledne a na začátku prázdnin.

Výběr rezervace místenky v e-shopu ČD
Při nákupu jízdenky na e-shopu ČD systém nabídne místenku zdarma, pokud je dostupná

Zdarma lze místenku pořídit jen současně při nákupu jízdenky. Při naplnění kapacity vlaku a na určitých třídách vlaku nemusí být dostupná.

Věrnostní body a jízdenka zdarma –  Při nákupu elektonické jízdenky se na účet připisují věrnostní body přibližně v poměru 1:10 k ceně jízdenky. Za 200 bodů (tj. cca 2000 Kč) si můžete koupit jízdenku pro jakukoliv trasu po ČR. Délka trasy není přímo omezena, takže není problém jet napříč celou Republikou, a platí i na přestupy. Jste částečně omezeni na typy vlaků, zpravidla můžete využít rychlíky a osobní vlaky.

Informace v mobilu – Mobilní aplikace je nečekaně propracovaná. Kromě vyhledání spoje a nákupu jízdenek, se v ní dozvíte číslo odjezdového nástupiště, zpoždění a upozorňuje na přestupy.

Co ještě možné nevíte

Pohodlné čekárny – Na několika největších stanicicích je k dispozici tichá útulná čekárna ČD Lounge. Do čekárny je vstup povolen pouze cestujícím se zakoupenou jízdenkou do 1. třídy, nebo se zakoupenou místenkou. A místenku můžete mít zdarma, jak jsem popsal výše. V této čekárně je zdarma Wi-fi, káva i noviny.

 

Travel hacking

David Grugl napsal Jak cestovat vlakem o 40 % levněji?, doporučuju k nastudování.

Tohle není reklama. Píšu to, protože nerozumím paradoxu, kdy lidi stojí ve frontě na lístky a na mobilu si krátí čekání místo toho, aby si na něm jízdenku koupili.