Jak si počínat, pokud jste obětí/svědky pokusu o okradení

V minulém článku jsem popisoval svoji hořkou zkušenost s cikánem, který se mě pokoušel okrást. Sám jsem dopadl celkem dobře, ale při pokusu o nahlášení jeho podezřelého chování jsem udělal tolik chyb, že ten šmejd naprosto bez problémů odešel, aniž by byl alespoň identifikován.

Proto bych rád sepsal několik kroků, které je dobré dodržet v podobných případech.

Dodám jen, že článek popisuje situaci, kdy došlo v okradení během spánku, nepozornosti, nebo například během krátkého opuštění svých zavazadel a když přistihnete cizí osobu při podezřelém chování. Toto není návod na postupování při násilném nebo loupežném přepadení!

Prevence

Neusínat ve vlaku. Je to základní bod, který vám řekne každý. Důvody, proč jej nedodržuji, popisuji v předchozím článku. Osobně ve vlaku rád spím a proto se odkradení snažím předcházet prostřednictvím dalších opatření.

Cennosti mějte u sebe tak, abyste cítili jakoukoliv manipulaci s nimi. Nedejte na to, že jste tašku na doklady pověsili na háček nad vaší hlavou, kde na něj dobře vidíte – když usnete, nevidíte nic a vlakoví zlodějíčci jsou velmi tiší, rychlí a zkušení. Hodit si tašku přes rameno také není dobré, protože se dá velmi tiše odstřihnout. Vše cenné schovejte pod bundu, mobily mějte v kapse, kterou lze zavřít zipem, nebo v těsné džínové kapse, ze které lze vytáhnout pouze silou.

Batohy důkladně zavřete a prostrčte ruku přes několik poutek. Pokud mají na zipu dva běžce, stáhněte je na jeden konec k úzkému švu, kde zip není tak vyběhaný a je mnohem těžší jej tiše roztáhnout. Další cennosti zabalte do bundy nebo trika, který si dáte jako polštář pod hlavu.

Pokud ležíte, neležte na boku, ale na zádech. Je to sice někdy méně pohodlné, ale alespoň v mém případě platí, že jsem mnohem ostražitější. V případě přepadení navíc dá víc práce vás znehybnit.

Pamatujte si dobře, jakým vlakem jedete. V případě volání policie jde o minuty a je důležité přesně popsat kde jste. Když se v šoku probudíte v noci ve vlaku, pravděpodobně nebudete tušit, kolik je hodin a kterým městem právě projíždíte. Není třeba znát číslo vlaku, stačí vědět, v kolik hodin odkud měl dle jízdního řádu odjíždět a kterým směrem – z toho lze velmi rychle zjistit kde právě jste a který vlak to je.

Všímejte si, zda stejným vlakem jede policejní doprovod. Převážně nočními vlaky jezdí většinou několik policistů. Je dobré tuto informaci v případě volání policie sdělit operátorce.

Přistižen při činu

Pokud už někoho nachytáte, jak Vám krade věci, nebo se o to alespoň pokouší, neváhejte a jednejte:

Rozsviťte a prohlédněte si ho. Je třeba, abyste ho poznali a po několika minutách a to co nejpřesněji. Vhodné je podchytit detaily, jako výška, barva pleti, přízvuk, vlasy, barvu a typ oblečení a nejlépe najít nějaká jedinečná znamení, jako nějakou vadu na pleti ap.

Nevyplašte ho. Použijte slova jako „odejděte“. Rozhodně nevyhrožujte zavoláním policie, to si nechte pro moment překvapení.

Sledujte jeho další kroky. Jakmile ho vyrušíte, bude kvapem odcházet a měli byste vědět kterým směrem. Myslete na to, že jakmile vlak zastaví, nebo zpomalí, zloděj vyskakuje a zkušeně mizí.

Neváhejte. Nepřemýšlejte hloupě, zda kradl, nebo omylem vlezl do špatného kupé. Zlodějíčkové bývají zkušení, ale hloupí. Budou se tvářit naivně, ukřivděně, dělat ze sebe pitomce – nedejte na to. Jakmile vlak zastaví, je pozdě.

Zkontrolujte si věci. Spočítejte si cennosti. Zaměřte se na telefony, přehrávače, doklady ap. Zkušení zlodějíčci však jsou po penězích, neboť na rozdíl od mobilů a jiných cenností, peníze lze těžko přesně identifikovat a prokázat tak jejich odcizení.

Co nejdříve to oznamte. Vždy průvodčímu, odůvodněné podezření ihned telefonicky policii na linku 158. Opět neváhejte. Policie potřebuje několik minut, aby se připravila na nádraží dříve, než tam vlak přijede.

Pokud jste jej nepřistihli, ale máte pouze vážné podezření, je třeba to jako podezření ohlásit. Nehlašte krádež, pokud jste opravdu nebyli okradeni – pouze byste způsobili problémy sami sobě. Ohlášením (důvodného) podezření nemůžete nic ztratit.

Je třeba zavolat policii rovnou z vlaku. Když místo toho dojdete na policejní stanici v nádražní budově, uběhne mnoho zbytečného času.

Bonus

Pokud zloděj utíká s vaším/cizím majetkem, pronásledujte ho, a křičte: „Zloděj, chyťte ho!“. Lidé mu sice budou uhýbat z cesty, ale vždycky se nakonec najde někdo, kdo ho pohotově srazí k zemi, pokud se na to vy sami necítíte.

Závěrem

Jednejte rychle ale s rozmyslem. Přestože jste v právu, stále je třeba vnímat, že česká legislativa má sobě pojmy jako nepřiměřená obrana a křivé obvinění.

Pokud se zachováte podle doporučení v tomto článku, jednáte tak pouze na svoji zodpovědnost a berete na vědomí, že nejsem v oblasti práva nijak vyškolen a že se zříkám jakékoliv zodpovědnosti za přímé či nepřímé důsledky, škody a jiné újmy, které by Vám, nebo jinému mohly vzniknout. Zde uvedené názory jsou pouze mé osobní názory a postoje a nikde není psáno, že musí být v souladu se zdravou morálkou, etikou, zákony ČR a nebo policejními postupy. Tento článek vnímejte jako sbírku tipů, které Vám mohou posloužit jako námět k zamyšlení a k utvoření vašeho vlastního postoje.